27 Haziran 2010 Pazar

nacido de las cenizas

"hep soyle bir film cekmeyi hayal ettim. filmin yan karakterleri baska filmlerdeki karakterlerden olusacak ve taniyabilelim diye de ayni oyuncular tarafindan oynanacak. mesela bowling salonunda filmin asil karakterlerinin arka planinda the big lebowski'deki jesus*'u atesli atesli bowling oynarken gorecegiz [1]. bara gelen asil karakterlerimiz biralarini isterlerken arkalarinda before sunrise'dan jesse* ve celine* tilt oynuyor olacak [2,3]. ya da amelie'nin calistigi restoranda yemek yerlerken [4] yanlarindaki masada jesse ve celine yemek yiyor olacaklar [5]. ya da koprunun bir tarafinda onlar dalmisken birbirlerine [6], obur tarafinda da jesse ile celine muhabbete dalmis olacak [7].

asil karakterler vapurun arkasinda gunes ve ruzgarla otururken [8] onlerindeki sirada los lunes al sol'deki aylaklar oturuyor olacak [9].

sinemaya girmek icin sirada beklerlerken iki onlerinde annie hall'daki alvy* ve annie* konusuyor olacak [10].

asil karakterler manzarali bir bankta sarilmis otururlarken [11] hemen yandaki bankta uzak'taki mahmut abi* oturuyor olacak [12].

ucsuz bucaksiz manzarali yollarda basi bos giderken [13] icinde thelma ve louise'in oldugu ustu acik bir arabayi sollayacaklar [14].

kutba yakin cografyalarda ordan oraya sekerlerken [15,16] kutup cizgisi asiklari'ndaki ana'yi iskemlesini suyun kenarina koymus otto'yu beklerken gorecekler [17,18,19].

ha bu filmin ana karakterleri mi kim? ben ve sen [20]. konusu mu ne? yukardakilerin hepsi. fatih akin tadinda bir yol hikayesi. ama biraz aksiyon da var. yanardag falan patliyor. iste bu noktada pierce brosnan dante's peak'teki haliyle gorunebilir bir sahnede [21]. ama bir sirrim var. bu film cekildi. 24 gibi gercek zamanli olarak hem de. hatta bitmedi, devam ediyor. ne zaman mi basladi? baya bir zaman once tam da bu gun. filmin baslangic sahnesi o. the truman show'daki truman*'in bebeklik hali de bu sahnede arkada bir yerde gorunebilir [22].

soundtrack'inde marti, yagmur, gunes, ruzgar ve kuzgun sesleri var.

kovboy filmlerinde duello sahnelerinde ruzgarla birlikte sahnenin orta yerinden yuvarlanarak gecen cali toplari olur ya. onlardan da var bu filmde. hem de iki tane, pesi sira. bu sahnede de dolls'a [23], ano natsu ichiban shizukana umi'ye [24] ve hatta filmin kendisine gonderme var."

o.'nun dogumgünü hediyesi (:

2 yorum:

ranable dedi ki...

filmi cok begendim, devami cekilsin bence.

Esterhazy dedi ki...

lan essek sipasi...hastasinim senin...bienal oynatmissin resmen!